hoofdeing herselt

HEERLIJK WANDELEN 

Landschapswandeling Heks 'Langs boerenerven' 

Je start aan een authentieke herberg en ontdekt vervolgens het specifieke landschap van Droog Haspengouw. Een buitengewoon boerenland met uitgestrekte akkers en spaarzame bosjes die als koepels boven de horizon uitsteken. De landelijke sfeer van weleer vind je terug in oude dorpskernen omringd door monumentale vierkantshoeves en kastelen, met het kasteel van Hex als pronkstuk. Het kasteel van Hex dateert uit de 18de eeuw. De tuinen en het park die het kasteel omringen, genieten internationale faam en worden jaarlijks opengesteld voor het publiek tijdens de planten-, rozen- en moestuindagen in het tweede weekend van juni en september. De rest van het jaar kan dit voor groepen enkel na afspraak.

De wandelkaart met 3 wandellussen (van 6 km tot 12 km) is te verkrijgen bij de dienst toerisme (€ 2,50).


Landschapswandeling Mettekoven 'Grand-Cru landschap' 

Het piepkleine dorpje Mettekoven staat model voor fruitig Haspengouw. Van hieruit wandel je langs bloeiende hoogstamboomgaarden (natuurgebied Knoppel), door uitgestrekte heuvellanden en kerkdorpjes. Aan de mythische Tjenneboom, op de grens tussen Borgloon en Heers, heb je een prachtig zicht op het glooiende Haspengouwse decor. Dankzij de vele heuvels geeft deze wandeling haar geheimen maar met mondjesmaat prijs. Verrassend tot het einde!

De wandelkaart met 4 wandellussen (van 1,5 km tot 7 km) is te verkrijgen bij de dienst toerisme (€ 2,50).


Verborgen Moois - Hornebos 

Het Hornebos is een zeldzaam overgebleven stukje van het bos dat ooit heel Haspengouw bedekte. Op deze wandeling krijg je opnieuw voeling met dit oerbos. Je passeert ook een wilde bijentuin, je duikt onder in holle wegen en ontdekt de bronnen van de Herk. De imposante Rode Dreef voert je naar de ruïnes van het kasteel van Mechelen-Bovelingen. Op het plateau geniet je van vergezichten over het glooiende landschap.

De wandelkaart met 2 wandellussen (3 km en 8 km) is te verkrijgen bij de dienst toerisme (€ 1,50).


Landschapswandeling Opheers ‘Klaprozenroute’ 

Klaproos, margriet, koekoeksbloem, paardenbloem, ereprijs en marjolein zijn slechts enkele bloemen die de akkerbermen doen stralen. Zulke bloeiende bermen zijn een waar paradijs voor bijen, vlinders, hommels en tal van andere kleine insecten. Deze wandeling neemt je mee langs bloeiende akkerbermen, de Batsheerse beemd, holle wegen en mooie vergezichten van Heers.

De wandelkaart (8 km) is te verkrijgen bij de dienst toerisme (GRATIS).


Avontuurlijk wandelen met kinderen 

‘Op stap met Bas Das’ is het nieuwste wandelproduct van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en is speciaal ontwikkeld voor de jonge natuurontdekkers. Het is een DOEboekje opgesteld aan de hand van de 10 bestaande Greenspots. Elke wandeling kreeg een thema zoals dassenburchten en vleermuizengrotten (Heks) en tussen heksen en Romeinen (Mettekoven). De thema’s bevatten zowel opdrachten voor onderweg als DOEdingen voor thuis. Zo leren kinderen op een speelse manier over het landschap, de dieren en planten en de geschiedenis van Haspengouw.
 
‘Op stap met Bas Das’ is te koop bij het Regionaal Landschap (Daaleindestraat 2, 3720 Kortessem, http://www.rlh.be/) en kost € 2,50 (excl. verzendingskosten) of je kan het hier gratis downloaden.

Streek-GR Haspengouw 

De Streek-GR Haspengouw is een lusvormige langeafstandroute door Haspengouw. De route is 182 km lang: een hoofdroute van 130 km en nog 52 km aan doorsteken, waardoor je ook kortere lussen kan maken!

Je wandelt door waardevolle beekvalleien, langs kastelen en monumentale hoeves, door boerendorpjes en langs tal van verborgen groene pareltjes. Op de plateaus kan je genieten van een wijds landschap, waarbij de uitzichten soms tot Luik reiken. Landschap, natuur en cultuur gaan hier samen en kneden een schitterend landschap. Met de Streek-GR Haspengouw is afwisseling verzekerd! Wie met de trein reist, kan starten vanuit de stations van Sint-Truiden, Alken of Tongeren. Elk dorpscentrum is ook met de bus bereikbaar. In de omgeving van de streek GR zijn er verschillende leuke logeeradressen. Je kan er dus heel eenvoudig een meerdaags wandelavontuur van maken.

Bewegwijzering: Waar de route samenvalt met andere GR's vind je wit-rode tekens, elders geel-rood.

De wandelkaart van de Streek-GR Haspengouw is te verkrijgen bij de dienst toerisme in het administratief centrum (€ 8).


Wandelbox Haspengouw & Voeren en Landschapsdoeboek 

De Wandelbox Haspengouw & Voeren bevat de wandelkaarten van de tien bekende Greenspots in Haspengouw, plus twee extra kennismakingswandelingen: eentje van het grensoverschrijdende wandelroutenetwerk Sint-Pietersberg nabij Kanne en eentje van het wandelknooppuntennetwerk in de Voerstreek. Meer dan 400km wandelplezier verzameld in 1 box!

Met het Landschapsdoeboek kan je je ideaal voorbereiden voor een van de landschapswandelingen. Het bevat achtergrondinformatie over het landschap, de fauna en de flora en is mooi geïllustreerd met prachtige foto’s en handgetekende kaarten. Per wandelgebied zijn leuke tips opgenomen voor speelse en leerrijke activiteiten onderweg of een gezellige picknick.

Je kan beide producten kopen bij de dienst toerisme. De Wandelbox Haspengouw & Voeren kost € 15, het Landschapsdoeboek € 20. Als je ze samen koopt, betaal je € 30 en krijg je er nog een doetipboekje bij waarin alle doetips uit het Landschapsdoeboek verzameld worden in een handig meeneemformaat.